اطلاعات عمومی


اینجا جاییست برای یاد گرفتن ،در اینجا هم به دنبال بردن هستیم هم به دنبال یاد گرفتن. پس بیاموزید...

انواع مزاجها و ويژگي هاي آنها

مزاج شناسی

مزاج چیست ؟

مزاج چیست ؟

به زبان ساده می توان مزاج را این گونه تعریف کرد:

مزاج به مجموع ویژگی های فیزیکی ، شیمیایی ، جسمی ، روحی روانی و… بدن که باعث می شوند ما در تعادل کامل (سالم) به سر ببریم گفته می شود.در واقع مزاج همان حالت طبیعی بدن است که در حالت تعادل کامل قرار دارد و سلامت ما را کنترل می کند.

در نتیجه هنگامی که فردی بیمار می شود در اصل مزاج آن فرد تغییر کرده که یعنی تعادل طبیعی بدنش دچار مشکل شده است.

منظور از مزاج چیست؟

همه انسان ها از زمان تولد تا مرگ دارای مزاج هستند.این مزاج در طول مدت زندگی فرد با تغییر سن ، فصل ، محل زندگی و… تغییر می کند.اما مهمترین دلیل تغییر مزاج در مواد خوراکی هست که ما در طول روز می خوریم و می نوشیم.

مانند بدن انسان تمام اجزای تشکیل دهنده جهان هستی دارای مزاج هستند.هنگامی که ما چیزی می خوریم یا می نوشیم مزاج آن را به بدن خود انتقال می دهیم.

هنگامی که ما غذا می خوریم ، مواد تشکیل دهنده غذا وارد کبد می شوند و در آنجا پخته و آماده هضم برای بدن می شوند.

این مواد غذایی پس از پخته شدن در کبد به صورت مایع ای در میایند که به آن خلط می گویند.این خلط بسته به نوع مزاجی که دارد روی مزاج بدن ما تاثیر می گذارد.

اگر مزاج غذایی که می خوریم یا می نوشیم با مزاج بدنمان یک سان باشد باعث تعادل و حفظ سلامتی می شود ولی اگر مزاج بدنمان را تغییر دهد باعث غلبه مزاج و بیماری می شود.

به همین خاطر است که بهترین راه برطرف کردن غلبه مزاج استفاده از دمنوش ها می باشد.

در طب سنتی مزاج چیست؟

مزاج در طب سنتی به چهار دسته اصلی به نام های : سردی ، گرمی ، تری و خشکی و چهار دسته فرعی به نام های : سرد وتر ، سرد و خشک ، گرم و تر و گرم و خشک تقسیم بندی شده اند.

دلیل نام گذاری مزاج ها به این نام ها بر می گردد به تاریخچه طب سنتی.

بدن ما هم دقیقا از همان اتم هایی ساخنه شده که در کل اجسام موجود در جهان هستی یافت می شود.در طب سنتی به جای استفاده از واژه اتم از عنصر استفاده شده است.

و جهان هستی را متشکل از چهار عنصر می داند که عبارت اند از : عنصر گرمی (آتش) ، عنصر سردی (هوا) ، عنصر تری (آب) و عنصر خشکی (خاک).

همان طور که ملاحظه می کنید طب سنتی جهان را متشکل از این چهار عنصر می داند که در نهایت بدن ما را هم شامل می شود.

تقسیم بندی مزاج ها

افراد از نظر نوع مزاج به چهار دسته تقسيم مي شوند: 1) افراد صفراوي مزاج 2) افراد سوداوي مزاج 3) افراد بلغمي مزاج 4) افراد دموي مزاج

صفراوي

صفرا ترشحات كبد است كه رنگ آن زرد كه جزء آتش بوده گرم و خشك است و گرما زياد توليد مي كند.ph~8.5 است

بيماري صفرا

كساني كه صفرا زياد توليد مي كنند – سر درد – شقيقه نبض ميزند -زردي سفيدي چشم – سياهي رفتن چشم – سرگيجه – طعم دهانشان تلخ شده ترش كردن گلو وقتي صفرا داخل معده بيايد -تشنگي- سوزش جگر زير دنده راست آنها خيلي گرم است و حداقل دو درجه تب دارند و لبهاي آنها دچارخشكي بوده پوست سرشان ترك خورده و مي سوزد و بعنوان شوره و حتي ريشه مژه و دور پلك سوخته و پوسته پوسته مي شود – پوست زبر – رنگ ادرار زرد تيره -ابرو ميريزد – علاقه زياد به آب يخ و يخ – تند خو بهانه گير -موها تكه تكه ميريزد. – ديدن خواب هولناك افتادن از بلندي جنگ و ستيز

علت: غذاهاي چرب و شيرين صفرا را زياد مي كند.

غذاي مضر براي صفرا مزاج ها:
پرخوري – بعد از غذاي مختصر دوباره غذا خوردن – آش رشته – ماكاروني سير (مطلقا نخوريد مزاج كبد گرم و تر است و سير تبديل به آتش شده و بيمار حالش بد مي شود)-شيريني

درمان:
انار و شاتوت بهترين دارو است – زرشك – تمشك – زردآلو – هلو – خيار كاهو – هويج – روغن زيتون – كنجد – سيب – گلابي – سوپ جو – كدو خورشتي – خوراك قارچ – كدو حلوايي – اسفناج – گشنيز – نخود فرنگي – عدس – ماش – جو دو سر – ليمو عماني

سوداوي

سودا سرد و خشك از جنس خاك و رسوب خون است و PH=6 است و در طحال توليد مي شود و طحال را فعال مي كند. PH خون بايد بالاي 7 باشد و اگر به 7 برسد به حالت اغماء و غش مي رود) اگر سودا زياد شود طعم دهان شور مي شود – بوي عفونت دهان و كابوس مي بيند و دچار افسردگي و خستگي – خود خوري – فكر زياد بدون آنكه بداند – لاغري – بي نشاطي – يبوست شديد هفته اي يك بار- مدفوع قيري و سياه – سوزش هنگام دفع ادرار – ادرار تيره خاكستري مي شود – حالت تهوع- حس تاريكي چشم و شب كوري – تيرگي رنگ پوست و صورت – سوزش معده- خارش زياد بدن وترك خوردن پوست – قلنج معده

علت : غذا هاي مانده و بيات و شور و نمك سود سودا را زياد مي كند

غذاي مضر براي سوداوي مزاج ها :
عدس – نوشابه با غذا – ماهي دودي – غذاي مانده و بيات – نمك سود – خيار شور – گوشت پير (رنگ قرمز تيره) – پنير نبايد بخورند

درمان :
خوردن غذاي گرم و تر – ملين – سوپ جو (با پاچه گوسفند – كمي زنجبيل زعفران) بعد از سلامتي عسل و قدومه شيرازي مرتب استفاده كنيد – توت با آب گرم طهارت كند- -انجير – خرما – كشمش – هل – دارچين – زيره زعفران

بلغمي

بدن عليه خودش انقلاب مي كند و رماتيسم مفصلي مي آورد .مثل كشك و آب يا سفيده تخم مرغ است ومربوط به سيستم لنفاوي يا سيستم ايمني يا است.از جنس آب وسرد و تر است و كساني كه سردي زياد بخورند (ماست ترشي)بلغم فعال مي شود. وزير چشم پف كرده – مزه دهانشان ترش مي شود – پوست شل و ول و سفيد و آبكي مي شود – پوست مقطعي سفيد مي شود (برص) و موها زود سفيد مي شود و مو – لك قهوه اي در سفيدي چشم و سردي دست وپا و پا درد و زانو درد – لرزش دست و پا (پاركينسون) دير هضم شدن غذا – درد معده – تنگي نفس موقع خوردن غذا – قلنج مي كنند و دوست دارند ماساژ بدهند و درد كمر و بين شانه ها و گرفتگي ماهيچه پشت گردن – كسل و خواب آلود – جاري شدن آب از دهان در خواب – دچار تپش قلب وقتي از خواب بيدار مي شود – رقيق بودن آب بيني – ترشح بيني – سرفه زياد – فراموشي – دفع ادرار زياد همراه با فشار ضعف مثانه .

علت: غذاهاي لبنيات و ترشي و سركه بلغم را زياد مي كند.

غذاي مضر براي بلغمي مزاج ها:
لبنيات – ترشي – ليته – شور – سيب زميني – عدس – قارچ – گوشت گاو و گوساله – گوشت سفيد(براي رماتيسمي ها بد بوده و درد را زياد مي كند)- چاي – قهوه – نسكافه – ميوه ترش و كال – نارنگي – كيوي – گرمك(سرد است) – خيار پوست كنده – ليمو شيرين – سوپ جو با زنجبيل

درمان:
گوشت (شتر – گوسفند – كبوتر – سار – گنجشك) – ادويه جات (هل – دارچين – زنجبيل – زيره – زعفران – زنيا – سرنجان – خولنجان – سير- موسير – خردل) – سبزيجات(كرفس – نعناع – ريحان – جعفري – ترخون – مرزه) – كلم – مارچوبه – هويج – كدوحلوايي – ليمو ترش – گندم – نخود – گردو هندي – قدومه شيرازي

دموي

از جنس هوا و گرم وتر است وبراي رساندن غذا واكسيژن به سلولها است.و اگر زياد شود مزه دهان شيرين مي شود- سر سنگين شده – – چرت زدن كم حواس -كش آمدن آب دهان – زبان قرمز مي شود مثل آنكه رب انار يا زرشك خورده باشد و بدن دچار خارش و دمل و جوش ريز بيشتر در گردن بين كتف شده از لثه خون مي آيد و مضطرب ميشود.

علت : پرخوري وخوردن بيش از حد خون را زياد مي كند

غذاي مضر براي دموي مزاج ها:
پر خوري – بادنجان – غذاي نشاسته اي – آب يخ -شيريني – غذاي ممنوعه

درمان:
ناشتا (خاك شير – بالهنگ – تخم ريحان – تخم مل – قدومه شيرازي – بالنگو – اسفرزه) يكي از اينها را در آب بريزيد حجمش زياد مي شود و بخوريد حركات دودي روده را زياد كرده و روده براحتي كار مي كند – استفاده از ترشي طبيعي فصل (شاتوت – زرشك – ليمو ترش – آب نارنج – مركبات) – سوپ جو – نان جو – سالاد با روغن زيتون و آب ليمو قبل از غذا – جوانه ها – سبزي – ميوه

خصوصیات مزاج های چهارگانه

در این پست بلاگ پین‌طب، سعی شده است تا با استفاده از منابع معتبر طب سنتی، به بررسی خصوصیات مزاج های چهارگانه بپردازیم.این خصوصیات هم جسمی و هم روانی هستند که در ادامه به آنها میپردازیم:

خصوصیات مزاج گرم و خشک:

این افراد لاغر اندام هستند. رنگ چهره و سفیدی چشم آنها به زردی میزند.

پوستی گرم و خشک دارند. گرمایی هستند و تحمل فصل تابستان را ندارند. عطش زیاد و دهانی خشک دارند. بهترین فصل برای آنها فصل زمستان است. کم خواب هستند. تمایل به خوردن ترشی ها و همچنین غذاهای سرد مثل خیار و کاهو دارند و به خوردن خوراکی های شیرین کمتر تمایل نشان می دهند.

افراد با مزاج گرم و خشک، زود عصبانی میشوند و در مقابل زود هم آرام می‌شوند. این افراد پر جنب و جوش، پرانرژی، با هوش و اغلب پرحرف هستند.

خصوصیات مزاج گرم و تر:

این افراد درشت اندام بوده، دارای پوستی سرخ و سفید و موهای پرپشت هستند.

نبض پر و قوی دارند. خواب خوبی دارند گرچه تحمل بیخوابی هم برایشان راحت است. این افراد نه تحمل گرمای زیاد را دارند و نه تحمل سرمای زیاد را. ولی در کل تحمل سرما برایشان راحتتر است. علاقه به شیرینی و ترشی دارند و تقریبا همه نوع غذا را می خورند. پوست بدن ایشان گرم، مرطوب و نرم است.

افراد با مزاج گرم و تر، انسانهایی شجاع و جسور بوده و معمولا پیشرو و رهبر گروه می‌باشند. به طور معمول انسان های آرامی هستند ولی سعی کنید از ظرفیت آنها سوء استفاده نکنید چرا که هنگام عصبانیت ممکن است رفتارهای مخاطره آمیز داشته باشند.

خصوصیات مزاج سرد و تر:

این افراد چاق و پر چربی هستند. پوست سفید و موهای کم پشت دارند. تشنه نمی شوند و دهان مرطوبی دارند. خواب زیادی دارند. تمایل به مصرف گرمی ها مثل شیرینی و ادویه دارند و تمایل به خوردن سردی ها از جمله ترشی از خود نشان نمی دهند. فصل زمستان فصل بدی برایشان می باشد.

افراد با مزاج سرد و تر، اغلب کم انرژی یا به عبارت دیگر کند هستند. این افراد معمولا صبور و آرام هستند و کمتر از دیگران عصبانی می‌شوند.

خصوصیات مزاج سرد و خشک:

این افراد اندامی لاغر دارند. خواب این افراد کم بوده و بینی خشکی دارند. به شیرینی و  گرمیها نسبت به سردی ها تمایل بیشتری دارند. بیشتر تمایل به هوای گرم دارند و در فصل بهار راحت ترند. فصل پائیز برای ایشان فصل نامطلوبی است.

افراد با مزاج سرد و خشک یا سوداوی مزاجان، افرادی دقیق و منظم هستند و معمولا به دوراندیشی و محاسبه‌گری شناخته می‌شوند. این افراد معمولا کم احساس و منطقی هستند.

منبع : سايت طب قرآني

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
بله
تقریبا
خیر

پیشنهاد میکنیم مطالب زیر را حتما بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید



طراحان سوال،سوالات مسابقه را از کجا می آورند؟ – پکیج برنزی

طراحان سوال،سوالات مسابقه را از کجا می آورند؟ – پکیج برنزی

نگاهی به بسته برنزی طراحان سوال

  • مجموع سوالات : ۳۳۰۰ سوال
  • مخاطب : تمام علاقمندان به کسب دانش
  • فرمت: jpg – Pdf
  • حجم دانلود : ۲۸ مگابایت
  • نوع دسترسی: قابل دانلود بلافاصله پس از خرید

خرید محصول توسط کلیه کارت های شتاب امکان پذیر است و بلافاصله پس از خرید، لینک دانلود محصول در اختیار شما قرار خواهد گرفت.

۸۰,۰۰۰ تومان ۶۰,۰۰۰ تومان
مشاهده و خرید
پکیج نقره ای طراحان سوال

پکیج نقره ای طراحان سوال

نگاهی به بسته نقره ای ویژه مسابقات اطلاعات عمومی با تخفیف شگفت انگیز

  • مجموع سوالات : ۱۸۰۰ سوال
  • مخاطب : تمام علاقمندان به کسب دانش
  • فرمت: jpg – Pdf
  • حجم دانلود : ۱۳۵ مگابایت
  • نوع دسترسی: قابل دانلود بلافاصله پس از خرید

خرید محصول توسط کلیه کارت های شتاب امکان پذیر است و بلافاصله پس از خرید، لینک دانلود محصول در اختیار شما قرار خواهد گرفت.

۹۹,۰۰۰ تومان ۶۹,۰۰۰ تومان
مشاهده و خرید
بسته جادویی غول آخر – پکیج طلایی

بسته جادویی غول آخر – پکیج طلایی

نگاهی به بسته شگفت انگیز نوابغ اطلاعات عمومی

  • مجموع سوالات : ۵۱۰۰ سوال
  • مخاطب : تمام علاقمندان به کسب دانش
  • فرمت: jpg – Pdf
  • حجم دانلود : ۱۶۴ مگابایت
  • نوع دسترسی: قابل دانلود بلافاصله پس از خرید

خرید محصول توسط کلیه کارت های شتاب امکان پذیر است و بلافاصله پس از خرید، لینک دانلود محصول در اختیار شما قرار خواهد گرفت.

۱۵۰,۰۰۰ تومان ۱۰۰,۰۰۰ تومان
مشاهده و خرید
مقالات جدید
معرفی کتاب های خوب