سرانه مطالعه در ایران و جهان

سران مطالعه در ایران

سرانه مطالعه در کشور ما چقدر است ؟

میزان سرانه مطالعه در ایران آمار بسیار دقیقی دارد! عددی که بیان می‌شود، عددی است بین ۲ تا ۷۹!

به گزارش لیزنا، که چند سال پيش اعلام شد، سرانه مطالعه در ايران، ۲ دقيقه در سال است! همان زمان دبير کل نهاد کتابخانه‌های عمومی، اعلام کرد که خیر، این‌طور نیست و آمار مطالعه در ايران، ۷۹ دقيقه در روز است!

۲ دقیقه در سال و ۷۹ دقیقه در روز؟ اختلاف این قدر زیاد؟

خب، کیفیت آمار در کشور ما موردی است که بحث در رابطه با آن به این کتاب مربوط نمی‌شود. اما نکته‌ی جالب اینجا‌ست که آسمان همه‌جای دنیا همین رنگ است!

سرانه مطالعه در جهان چطور ؟

تصور نداشته باشید همه‌ی آمار‌ها راجع به سرانه مطالعه در کشورهای جهان، صحیح هستند. برای مثال، نمونه‌ای از آمار‌های جهانی را در جدول زیر می‌توانید ببینید:

رتبهبندی سرانه‌‌مطالعه کتاب از مراکز بینالمللی مطالعات گذراندن وقت در ۲۰۱۰

فنلاند ۴۴ دقیقه
نروژ ۳۹ دقیقه
استونی ۳۶ دقیقه
آلمان ۳۴ دقیقه
هلند ۳۱ دقیقه
لتونی ۲۶ دقیقه
لهستان ۲۵ دقیقه
اسلونی ۲۲ دقیقه
بلژیک ۲۱ دقیقه
انگلیس ۲۱ دقیقه
فرانسه ۲۰ دقیقه
ژاپن ۱۷ دقیقه
ایتالیا ۱۶ دقیقه

سرانه مطالعه در ۵ سال بعد !

رتبهبندی سرانه مطالعه کتاب نشریات 

هند ۱۱۲ دقیقه
ژاپن ۹۲ دقیقه
چین ۷۴ دقیقه
انگلیسی ۶۸ دقیقه
فرانسه ۶۷ دقیقه
آمریکا ۶۵ دقیقه
روسیه ۶۱ دقیقه
سوئد ۵۸ دقیقه
ترکیه ۵۰ دقیقه
مالزی ۴۸ دقیقه
ایتالیا ۴۷ دقیقه
…. ….
ایران ۱۳ دقیقه

حالا معلوم نیست، چطور هند که در سال ۲۰۱۰ جزء ۲۰ کشور اول هم نبود، به یک‌باره به رتبه اول رسید؛ آن هم طی ۵ سال! و چگونه شد که در فنلاند به یک‌باره مردمانش تصمیم گرفتند در این ۵ سال کتاب نخوانند، من نمیدانم. اما واقعاً به این آمار‌ها در هیچ جای دنیا، نمی‌شود اعتماد کرد.

سرانه مطالعه حقیقی در ایران چقدر است ؟

اما در ایران، بعد ازآن اختلاف فاحش، اعلام شد که سرانه مطالعه در ایران را که گفته‌اند ۷۹ دقیقه در روز با محاسبه خواندن قرآن و ادعیه و نشریات بوده است و بعد از آن هم به این صورت بیان کردند که:

سرانه مطالعه، ۷۵ دقيقه و ۳۴ ثانيه محاسبه شده که ۱۵ دقيقه و ۱۷ ثانيه مربوط به کتاب، ۲۱ دقيقه و ۳۱ ثانيه برای قرآن و ادعيه، ۳۲ دقيقه و ۳۶ ثانيه روزنامه و پنج دقيقه و ۴۲ ثانيه به نشريه‌خوانی اختصاص پيدا کرده است که هر دو فضای مجازی و فيزيکی را شامل می‌شود.

طبق این آمار، حدوداً ما روزی ۲۰ دقیقه قرآن می‌خوانیم! ای کاش همین‌طور که این آمار می‌گوید باشد! نمی‌دانم…

شنونده خودش باید عاقل باشد!

اما اگر بخواهیم کمی واقع‌بینانه نگاه کنیم، پس از جستجوی فراوان به این مسئله رسیدم که:

طبق آمارهای جهانی، آمريکايی‌ها ۲۰ دقيقه، انگليسی‌ها ۵۵ دقيقه و ژاپنی‌ها ۹۰ دقيقه از وقت خود را در شبانه‌روز به مطالعه کتاب اختصاص می‌دهند. بر اين اساس، آماری که از سرانه مطالعه کتاب در ايران در کنار تمام نوسانات عددی (از ۲ دقيقه تا ۱۵ دقيقه و نهایتاً ۱۸ دقيقه) تا به حال ارائه شده است، نشان می‌دهد که ايرانيان تقريباً به ميزان آمريکايی‌ها به مطالعه کتاب علاقه‌مند هستند.

چگونه میتوان سرانه مطالعه را افزایش داد ؟

خوب است که بدانید که یکی از پر‌بازدید‌ترین نمایشگاه‌های کتاب جهان در فرانکفورت آلمان، میزانی بالغ بر سیصد‌‌ هزار نفر بازدیدکننده داشته است؛ اما نمایشگاه کتاب تهران هر ساله بیش از یک میلیون نفر بازدیدکننده دارد و تعداد بسیار بالایی کتاب در آن به فروش می‌رسد.

به نظر شما میزان علاقه‌مندی ما به کتاب‌ها، از تمام مردمان جهان بالاتر نیست؟ پس چرا سرانه مطالعه کشور ما این قدر پایین است؟ آیا این میزان خرید و علاقه‌مندی به کتاب و نخواندن آن‌ها، بیماری نیست؟ مشکل کجاست؟

حال، زمان پاسخ دادن به تمام این سؤالات رسیده است.

سرانه مطالعه = راه حل

دلیل اصلی این‌که ما نمی‌توانیم یک کتاب را بخوانیم، به پایین بودن سطح آگاهی و هوش ما برنمی‌گردد؛ دلیل اصلی آن، فقط یک‌چیز است: ما تکنیک‌های نحوه‌ی مطالعه صحیح را فرا نگرفته‌ایم.

باید یاد بگیریم چطور کتاب بخوانیم، چیزی که متأسفانه در سیستم آموزش و پروش کشور ما گم ‌شده است.

همیشه به ما گفته‌اند کتاب بخوانید، آیا تا به حال گفته‌اند چگونه بخوانید؟ من که حتی در دوران دانشجویی‌ام هم ندیدم!

ما اصلاً نمی‌دانیم چطور باید مطالعه کنیم. من بعد از گذراندن دوره‌های مختلف برترین اساتید در این حوزه، چه حضوری و چه غیرحضوری، و بررسی نرم‌افزار‌ها و سایت‌های مرتبط به حوزه مطالعه، به یک نتیجه رسیدم، این‌که‌:

نحوه مطالعه صحیح فقط و فقط یک تکنیک ساده، مثل تایپ ده انگشتی است!

چه کسانی بر تایپ مسلط هستند؟ آیا آموختن آن سخت بود؟

اگر با آن آشنا هستید، مطمئناً با من هم عقیده خواهید بود که چقدر آسان است. اگر هم آشنا نیستید به شما سایت utype.ir را معرفی می‌کنم که به‌ سادگی می‌توانید از طریق آن، تایپ ده انگشتی را فرا‌ بگیرید.

برای بالا بردن سرانه مطالعه اولین قدم چیست ؟

بسیاری از ما، از مطالعه تنفر داریم. زمانی که کتاب را در دستانمان می‌گیریم دچار استرس می‌شویم! برای ما یاد‌آور شب‌های سخت امتحان است. شب‌هایی که مجبور بودیم برای مطالعه تا دیروقت بیدار بمانیم. نظام آموزشی، احساس ما را نسبت به کتاب‌ها نابود کرده است. بسیاری از افراد، نسبت به کتاب‌ها احساس بدی دارند و هیچ‌وقت با لذّت کتاب نخوانده‌اند.

بسیاری از افراد به محض این‌که کتاب در دستشان می‌گیرند، خوابشان می‌گیرد. خیلی از شب‌ها ما برای خواندن کتاب‌های درسی‌مان نخوابیدیم و تا صبح بیدار ماندیم و الان هم به محض این‌که کتاب در دستمان می‌گیریم، به یاد شب‌هایی که خواب در چشمانمان موج می‌زد می‌افتیم و…. به نظر شما دلیلش نمی‌تواند این باشد؟

باشوق زندگی کنید …

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
بله
تقریبا
خیر